Európai karantén

22
“Muszáj az összes vallást kitiltani a közéletből és az erre kijelölt helyre szorítani” – a napokban gyakorlatilag minden közösségi oldal ezt az állítást hozta elém fizetett hirdetésként. Az ember az ilyenekről általában tudomást sem vesz, kivéve, amikor harmadjára, negyedjére… ötvenedjére látja.

Mi ez? 

Mégiscsak furcsa, hogy a kereszténység legnagyobb ünnepe előtt alig két hónappal valami ennyire agresszíven kampányol egy vallásellenes mondattal.  

Az állítást a Mi, Európaiak névre hallgató honlap fogalmazta meg, amely első ránézésre egy dolgot hirdet: “Európai polgárok vagyunk, vegyük ismét kezünkbe a sorsunkat!”. A holnap egy unión belüli közvéleménykutatást reklámoz, és azt a kérdést teszi fel a polgároknak, hogy szerintük pontosan hogyan kellene újragondolni Európát. Bárki küldhet be megvitatandó felvetést, így a fent említett vallási karantént is – állításuk szerint – egy Péter nevű nagyon demokratikus és elhivatott európai polgár álmodta meg… 

Hihető?

A magát Európa eddigi legnagyobb polgári kezdeményezésű konzultációjának hirdető akciót egy bizonyos CIVICO Europa és egy Make.org nevű NGO jegyzi.  

A CIVICO Europa hitvallása szerint természetesen egy független, nemzetközi nonprofit szervezet, a #WeEuropeans projekt pedig az első lépés egy demokratikusabb Európa felé vezető úton. Állításuk szerint ezért álltak össze a technikai hátteret biztosító Make.org nevű, szintén civil, szigorúan az – idézem – nagy mértékű függetlenséget, semlegességet és áttekinthetőséget garantáló, demokratikus, elkötelezett európai szervezettel. Ezt a sok jelzőt mind egy mondatban hordják össze magukról.

Csakhogy. 

Mivel ez így épp eléggé gyanús volt, lejjebb görgettem oda, ahol leírják, kik állnak a program mögött. Sejthető, hogy a kutatás pont annyira pártfüggetlen, mint az NDK-főtitkárt szájon csókoló Brezsnyev. 

A támogatók között a legszembetűnőbb annak az amerikai Bard Collegenak a berlini kihelyezett képviselete, amely egyébként Soros György egyetemével, a CEU-val is megegyezett, hogy mentse a CEU irháját a kormány és az egyetem közti vitában.  

De ott van még az EURACTIV nevű brüsszeli uniós hírportál, amely rendszeresen és előszeretettel számol be olyan függetlenobjektív, nempropaganda hírekről, mint hogy a magyar kormányhoz hasonló közveszélyes, euroszkeptikus-populista csoportosulások az Európai Unió puszta létét megkérdőjelező népszavazássá próbálják tenni a májusi európai parlamenti választásokat. Ismerős, ugye? Itthon ugyanezt a mantrát az ellenzéki pártok ismételgetik papagájként.  

Ezt, és az Európai Egyesült Államok tervét. Ha már itt tartunk, a támogatók közötti személyes kedvencem az Európai Föderalisták Uniójának magyarországi csoportosulása. Ezt a szervezetet már majdnem annyira komolyan lehetne venni, mint a Gyurcsány-pártot, ha honlapjukon Alapszabály címszó alatt szó szerint nem a “blabla” felirat szerepelne.

Ezt legalább könnyű lesz betartani…

Aligha meglepetés, hogy ilyen díszes társasághoz európai politikusok, vagy politikaközeli, magukat véleményvezérnek vizionáló gyakorló elmebetegek is csatlakoztak. 

Magyarok is. Például a szocialista Andor László, volt uniós biztos, közgazdász, a neomarxista Eszmélet című társadalomkritikai folyóirat egykori főszerkesztője. Andor László, a korábban miniszterelnöki álmokat is dédelgető tiszteletbeli MSZP-társelnök, aki a tavalyi kampányban Karácsony Gergely tanácsadó testületét erősítette 

Vagy Barabás Miklós, a rendszerváltás utáni szocialista kormányok III/III-as múltjával lebukott, kedvenc civil vezére, akit minden lehetséges uniós intézménybe delegáltak. Az, hogy az Európa Ház elnöke egy komcsi besúgó volt (volt?), a demokráciaféltő uniós platformokon évek óta senkit sem zavar.  

A projekt melletti közös kiállást mellettük olyan európai parlamenti képviselők is aláírták, akik a Soros György szövetségeseiről közzétett listán is szerepelnek. A teljesség igénye nélkül csatasorba állt például a szocialisták közül az olasz Brando Benifei és Elly Schlein, a német Jo Leinen, a portugál João Rodrigues, a német néppárti Elmar Brok, vagy Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek korábbi frakcióvezetője. És persze, aki nem maradhat ki: Guy Verhofstadt. Mindenki kifújhatja a levegőt, ő is ott van. Mellettük olyan arcok szerepelnek még a listán, mint Claus Haugaard Sorensen emberi jogi tanácsadó, aki az elmúlt két évben egyebek mellet az oslói Nyílt Társadalom Alapítvány migrációs tanácsadójaként költötte Gyuri Bácsi pénzét. 

Ezeket végig nézve, az öt legtámogatottabb javaslat között nyilván csak véletlenül szerepelnek az olyan állítások, mint a “Muszáj kikényszeríteni az európai ügyészség fennhatóságát minden tagállamra”.  

Muszáj, kikényszeríteni, kitiltani – a brüsszeli demokráciafelfogás így és ennyit tud. Hogy a vallások mindennemű kitiltása a közéletből hogyan egyeztethető össze például a Magyarországon minden alkalommal számon kért demokratikus értékekkel, csak a Jóisten tudja. Terveik szerint a konzultáció eredményét a március 22-ei Európai Kongresszuson az EP-képviselőkkel is ismertetik, ezután május 9-én  az összes “muszáj lenne” kezdetű agymenésüket az állam- és kormányfőknek is bemutatják.

Remélem, valaki lefotózza az arcukat, amikor a magyar miniszterelnök a magyar emberek véleményét közli velük.