Kérjük a következőt!

37
“Tarlós István betegnek tart téged, téged és téged is, ha nem azt gondolod, amit ő” – erre fut ki az a videó, amit Karácsony Gergely és a Párbeszéd egyebek mellet Tordai Bencét is kitermelő agytrösztje összehozott a főpolgármester-jelöltnek. Ez a bivalyerős állítás abból az egyperces összeállításból építkezik, amiben best of Tarlósként láthatjuk, ahogy a főpolgármester a szokásos határozottsággal mondja az őt provokálni próbáló tökhülye aktivisták, lepkefing keménységű ballibsi újságírók, néhány kivagyi ellenzéki politikus és Horváth Csaba arcába a nyilvánvalót.

A kis herceg írója, Exupéry egyszer papírra vetette, hogy “az igazságot az ember nem magának mondja meg, azt mások mondják meg nekünk”. Ilyenformán Tarlós István a fent említett listának verbális könnyű fegyverzetük leszerelése mellett még kulturális és irodalomtörténeti, egyben pedig önismereti szempontból is szívességet tett.

Amit Karácsonynak és kampánystábjának a hétfőn közzétett videójuk alapján nem sikerült felfogni (vagy ha mégis, akkor fennáll a veszélye, hogy a közönségesen hazudnak, himihumiznak és megtévesztenek), az az, hogy Tarlós István kizárólag azoknak tartott kórismereti kurzust, akik ezért külön kérvényt nyújtottak be neki. Akik provokáltak, méltatlanul, neveletlenül viselkedtek, egyszóval: akik házhoz mentek a pofonért. Nem a budapestieknek, meg csak nem is a budapesti ellenzéki lakosságnak üzent, hanem annak a néhány embernek, akiket egyébként a saját közösségük is szégyell valahol.

Szégyell, de közben egyszerű politikai termékként használ.

MTI Fotó: Kovács Attila

A lépcső alatti tárolóból mindig akkor előhozott Horváth Csabának, amikor a szociknál belső versenyben kell egy biztos vesztes, mert a nyertest előre kiválasztották. Vagy annak a Párbeszédnek a politikusát, amelynél lassan már Berki Krisztián is jobban áll: a kizárólag botránykeltésre használt Tordai Bencét szembesítette a valósággal. A felvétel kedvéért: velük nem az a gond, hogy adott esetben más véleményen vannak, mint a főpolgármester, hanem hogy a céljaikat kizárólag minősíthetetlen és személyes provokációkkal szeretnék elérni. Az ilyen embereket még a mindennapokban is nyugodtan visszautasíthatjuk, a politikában pedig egyenesen felelőtlenség lenne, ha valaki nem hívná fel a figyelmet deviáns állapotukra.

Az olyan embereknek, akik az ökoszisztémában csak az óceánok aljzatán való mozgásra képes fenéklakó lények után következnek, egyértelmű a motivációjuk. Egy Tordai Bence is csak akkor képes a helyváltoztatásra, ha éppen megdobja őt egy kis hullám, ezért úgy kell neki minden botrány, mint egy falat kenyér. Pontosan tudja: ez a négy éve van arra, hogy mutogathassa magát a közvélemény előtt, 2022-ben – az ugyanilyen izgága Szél Bernadetthez hasonlóan – esélye sem lesz arra, hogy újra országgyűlési képviselő legyen. Egyrészt azért, mert a szocialisták és a Párbeszéd szövetségébe Karigeri bohóckodása most veri be az utolsó szöget. Másrészt, mert Magyar Szocialista Párt valószínűleg addigra már nem lesz, saját politikai közössége, a Párbeszéd, pedig komolyan vehető politikai értelemben soha nem is létezett (mondjuk aki éppen Tordai Bencét választja kommunikációs igazgatónak, az ne lepődjön meg). Érthető, hogy Tordai próbál haladni előre, csak az ökoszisztéma szigorú szabályai miatt az evolúciónak ezen a szintjén ennyi sikerül neki.

Hál’ Istennek Tarlós István hobbi tengerbiológus.

De legalábbis maradjunk annyiban, hogy nehéz lenne kihívást állítani neki a városvezetés terén. “A város működik. Közlekedése, közterei, üzletmenete, kultúrája és turizmusa fejlődik és virágzik” – és ezt nem mi írjuk, hanem a hvg Gyurcsányimádó propagandistája. Elvitathatatlan városépítő munkája mellett pedig mintegy szociális munkában, az alanyok érdemeihez képest végtelenül türelmesen kapcsolja le a politikai zavarkeltőket, akiknek – legyünk őszinték – hasonló esetben mi már lehet, hogy rég osztanánk a pofonokat. Ha valamiből, hát ebből látszik, hogy a főpolgármester a budapestiekért van: a tordaibencéknél és karácsonygergelyeknél az ellenzéki szavazók is jobbat érdemelnek.