Örökösök?

14
Sámson haját soha nem vágták le: ez volt a jele annak, hogy szülei a fiút Istennek szentelték. Az Úr arra hívta őt, hogy általa megszabadítsa hazáját az ellenségtől. Hatalmas testi erőt kapott, de felnőtt korára visszaélt az adománnyal. Indulatainak, ösztöneinek élt és sokszorosan megsértette fogadalmát.

Vajon Manfred Weber szerint az Európai Néppártnak miben rejlik az ereje? Kezeiben, avagy lábaiban-e, vagy abban a részében, ami eredetileg az értékrendjét és küldetését jelképezi?

A Fideszt ugyanis az Európai Néppárt történetesen Helmut Kohl szárnyai alatt szerződtette. Az a Helmut Kohl hívta őket, akinek kereszténysége mindig is elválaszthatatlan volt a politikájától. Ha a Fidesz lenne az, aki elhagyta ezt az utat, akkor nem Orbán Viktor lett volna az utolsó hivatalban lévő politikus, akit a német egység atyja 2016-ban, halála előtt fogadott. Pedig ő volt.

Nem Jean-Claude Juncker, nem Manfred Weber még csak nem is Angela Merkel. És legfőképpen senki annak a 13 pártnak a tagjai közül, amelyeknek erkölcsi és politikai mibenlétük maximum a Guy Verhofstadt fogai között tátongó liberális egységgel mérhető, de semmiképpen sem néppárti léptékben.

Most mégis ők azok, akik nem bírják a magyar kormánypárttal egy légtérben. A Benelux államok és Svédország csak névleg kereszténydemokratái, amelyek jobbára jelentősebb szavazóbázissal sem tudtak kormányokat alakítani, maximum csak a szocialistákkal koalícióban. Vagy a liberálisokkal, mint a Fideszt szintén vádló norvég Höyre, amelyik Norvégiában a legnagyobb kormánypárt ugyan, de 2017-ben a progresszív jobboldali FrP és a centrista liberálisok külső támogatása nélkül mit sem értek volna.

A Fideszt szeretné kitessékelni a portugál tagpárt is. Az a CDS, amelyik 2014-ben a Portugáliában nyerhető 21 európai parlamenti helyből egyet, azaz egyet hozott az Európai Néppártnak.

Aztán itt van még Litvániából a Haza Szövetsége – Litván Kereszténydemokraták együttműködés. A pártszövetségnek a 2016-os választás 276 ezer szavazatot jelentett. Jól tippelnek, ha azt gondolják, hogy ez mindössze az ellenzéki pozícióra volt elég.

Rázza az öklét a több szakadáson is átmenő bolgár Demokraták az Erős Bulgáriáért Párt is. Róluk csak annyit, hogy a legutóbbi választásokon, 2017-ben még két másik párttal szövetségben sem tudtak bejutni a parlamentbe.

Vagy a görögországi liberális-konzervatív torzó, az Új Demokrácia, amelynek legnagyobb teljesítménye, hogy az országot a baloldali Pánhellén Szocialista Mozgalommal felváltva irányítva a csőd szélére navigálták az államháztartást.

Lefordítva, az Európai Néppárt MSZP-i, LMP-i, Jobbikjai meg Együtt-PM-jei akarják most kitenni azt a Fideszt, amelyik saját hazájában, saját jogán folyamatosan kétharmaddal kormányoz. Amelyik az Európai Néppártnak konstansan hozott 12-14 helyet. Azt a Fideszt, amelyiket az országegyesítő kancellár hívta meg. Azt a Fideszt, amelyik a néppárt korábbi programjainak jó részét –  munkahelyek teremtése, családbarát gazdaságpolitika és a szülés utáni hajlandóság növelése – saját országában meg is valósította. 

Manfred Weber vajon tényleg levágná Sámson haját? Miért nem azok mennek Verhofstadt nyakkendőjére pöttynek, akiknek eleve közük sincsen Helmut Kohl kereszténydemokrata örökségéhez? A csúcsjelölt a héten Budapestre jön. Állítja, hogy békülni, de velünk hiába akar konzervativizmusról tárgyalni, ha közben liberális. Más szóval, akit Helmut Kohl hívott, azt ne Manfred Weber küldje el…

A Helmut Kohl halála és temetése közötti két hétben terjedt el a hír, hogy a politikus özvegye szeretné, ha Orbán Viktor is beszédet mondana a temetésen. Ez azonban nem így történt, mert Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke személyesen akadályozta meg. Juncker, Weber és a hozzájuk hasonló politikusok azok, akik most tudni vélik, ki kinek és minek az örököse. Akik szerint a Fidesz vádlóit jobban megilleti a néppárti hely, mint azokat, akik politikai Mariana-árkot ástak a kereszténydemokrata értékrend és a liberális káosz közé.

Az Európai Néppárt sokszor és sokféleképpen megsértette már eredeti fogadalmát, egy elvhű, polgári Európa képviseletét. A Bibliában Sámsonnak ez az életébe került. 

Facebook hozzászólás