Mulasztás

15
Gyónom a mindenható Istennek, hogy sokszor és sokat vétkeztem, gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással.

Melyek között legnagyobb a mulasztás. Ezt már csak magam teszem hozzá a hétfői eseményeken gondolkodva. Világiasan szólva, az ember nem azt bánja a legjobban, amit megtett, hanem amit nem tett meg.

Magyarország történetének eddigi legnagyobb ipari katasztrófája 10 ember életét követelte közvetlenül. Közvetetten pedig százakét: azokét, akik egy élet munkáját veszítették el a vörösiszap-áradásban. Vádat csak 2012 szeptemberében, két évvel a történtek után emeltek. A kérdés az volt, hogy a tározót üzemeltető cég vezetősége hibázott-e vagy pedig eleve rosszul tervezték és építették meg a kiszakadt tározórészt.

Ítélet először 2016-ban született: a 15 vádlott közül senkit sem talált bűnösnek a bíróság. Az ügyészség fellebbezett: a megismételt elsőfokú tárgyaláson a bíró ezúttal a 2016-os ítélethez képest a Mal Zrt-nek számos mulasztást rótt fel.

Például, hogy a cégnek nem volt válságkezelési terve, vagy azt, hogy a víz a megengedettnél lúgosabb volt, amit a cég vezetői elhazudtak az ellenőrzések során. Hogy a szabályos 400 ezer köbméter helyett a tározóban ennél kétszer több lúgos víz hömpölygött.  És mulasztást követtek el akkor is, amikor megtévesztették a hatóságokat és azt mondták: csak az esővizet eresztik le. Az elsőrendű vádlott esetében megállapították, hogy a katasztrófa után szándékosan félrevezető nyilatkozott adott a kiömlött anyag veszélyességéről, annak ellenére, hogy az igazság segíthette volna a katasztrófa következményeinek enyhítését.

Most, 8 év után, 2019. február 4-én a Győri Törvényszék a céget a szocialistáktól privatizáló Mal Zrt. két igazgatóját 2 év 6 hónap, valamint 2 év letöltendő fegyházbüntetésre ítélte elsőfokon.

Állítólag nem szabad éhesen vásárolni, meg dühből cikket írni, most mégis, engedtessék meg nekem, hogy testületileg felálljak a puskaporos hordó tetejére, és tisztelettel megkérdezzem: mi ez a két év hathónapos, feltételesen szabadlábra helyezhető istennyila? Ennyit ér három falu és ennyit érnek emberéletek? Ennyit ér egy nyereségvágyból, vagy Isten tudja, mi okból elkövetett mulasztássorozat? Ennyi, amikor lassan kilenc éve nincs felelős? Ha ennyi, akkor leszállok és kijelentem, hogy mindannyian megérettünk a pusztulásra és öntse el az egész világot a vörösiszap.

A véleményes ítéleteknek volt egy iskolapéldája az USA-ban, 1972-ben. A Roe v. Wade perben dőlt el, hogy nem törvénytelen az abortusz, vagyis, hogy a döntés kizárólag a nő és orvosa között születik. Az ügy számos, máig ható vetülete mellett a kritikusok azt hozzák fel az ítélet ellen, hogy  a per során a bíró nem az alkotmányt értelmezte, hanem a saját politikai hitvallását erőszakolta ítéletté. Félek, hogy ezúttal ugyanez történik a vörösiszap-ügyben is, most már sokadszorra.

Mert bár Magyarországot egyre gyakrabban kritizálják azzal, hogy veszélyben a jogállam, a kormány beavatkozik az igazságszolgáltatásba, ha ez így lenne, vagy így lett volna bármikor, akkor az Orbán kormány nem a negyvenmilliárdos helyreállítással kezdi a kormányzását 2010-ben… És akkor a felelősök most sem két év hat hónapot kapnak.

Facebook hozzászólás