Magyar kártya

8
Ukrajna nem játszik tisztán. Fogja, forgatja a magyar kártyát, de nem érti, mit jelentenek a lapok, mi az értékük, melyik az adu. Nem egyszerűen csalnak, hanem Ulti helyett Fekete Pétert játszanak.

Platón szerint többet megtudsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt. Ha ez igaz, mi az ukránok lapjait már a hátoldaláról is ismerjük, mégis mindig megdöbbentő, hogy – stílszerűen – lapot húznak a huszonegyre. Az, hogy a magyarok ellen évek óta lejáratókampány zajlik, nem újdonság, most azonban ismét sikerült szintet lépniük.

Északi szomszédainknál ma előrehozott parlamenti választást tartanak, ahol hogy, hogy nem, a megmérettetésen két Brenzovics László is indul, az egyik a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség jelöltje, a másik viszont eddig teljesen ismeretlen volt a politikában. Közben kampánycsendet sértő sms-ek érkeznek a kárpátaljaiaknak: az üzenetekben az áll, hogy az ukrajnai parlamenti választásokon a KMKSZ jelöltjét Petro Porosenko volt ukrán államfő támogatja.

Mármint Petro Porosenko. 

Petro Porosenko, a májusban leváltott milliárdos, gátlástalan senki, aki országlása idején ott vegzálta a magyarokat, ahol tudta, Ukrajna államiságát folyamatosan a magyarokkal szemben kereste. Egyik utolsó intézkedéseként – lényegében öt nappal leváltása előtt – még aláírta azt a szégyenteljes nyelvtörvényt, amely felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát. Európában példátlan módon szerzett jogot vesz el egy közösségtől.

Petro Porosenko, aki vagy ezer fegyveres katonát telepített Beregszászra az “Ukrajna területi integritásával szembeni fenyegetések” miatt. Más szóval, hogy törvényesítsék és biztosítsák a kárpátaljaiak elleni nacionalista atrocitásokat, hiszen a katonák mellett persze nyugodtan lehet Ungváron meg máshol is KMKSZ-székházat robbantani, ha gond lenne, a szintén magyar és a magyarok ügyét a szívén viselő George Soros csak szólna…

De nem szól, és ezt mind meglehet tenni, miközben Magyarország kórházakat tataroz, iskolákat és óvodákat újít fel, a modern Ukrajnába kanyarójárvány ellen küld vakcinák ezreit, több tonna klórt adományoz, hogy egyáltalán tiszta ivóvíz legyen és vállalja több száz ukrán katona és családjaik rehabilitációját, nyaralását, mi egyéb.

Tényleg undorító, gusztustalan nép ez a magyar. 

Ukrajna uniós csatlakozásának tervéhez ezzel szemben tapsikolnak a brüsszeli liberálisok, akiknek a magyarok vegzálásához egy szavuk sincs. Ukrajnát szerintük nekünk sajnálnunk kellene mint a kontinens nagy orosz ellenség karmaiban vergődő áldozatot, de ez szinte lehetetlen, ha az ukránok lassan román ultrára züllesztik magukat. A viselkedésükben egyébként nagyjából hasonló indíttatások keresendők, mint az úzvölgyi temetőbitorlókéban: az ország az egész létét a Szovjetunió felbomlásának köszönhetni, és ha történelmük, identitásuk nincsen, lopnak gyűjtenek, asszimilálnak maguknak mástól.

Csakhogy magyar kártya nálunk is van, a NATO-ban meg Brüsszelben is. És mi még azt is tudjuk, hogy kell játszani vele.