Máglyarakás

9
A máglya már magasan égett a strasbourgi ülésteremben. Guy Verhofstadt február óta őrizte a tüzet, tudván, hogy májusig bármikor szükség lehet rá. Nehéz is lenne újragyújtani – gondolta –  semmi sem ég olyan rosszul, mint ez a ronda magyar zászló.

A biztonság kedvéért bekészítette a ragu a csodaszarvasból receptjét is, és lassan körbenyalogatta a száját. Transzából (ezúttal kivételesen nem nemi értelemben) az ősi, európai értékek szimbólumaként is ismert dél-afrikai dobszó zökkentette ki: a tüzet a néppárti Manfred Weber táncolta körbe. Heves mozdulatai közben a feje búbján húzódó középső hajsávot fel-felkapta a lendület, más szóval a momentum szele. Mivel tornából mindig felmentett volt, néhány percre megállt.

Zöldek, anarchisták, libsik, és legkedvesebb barátaim, szocdemek! – kezdte beszédét a bizonytalanság miatt újra előtörő niederhatzkofeni dél-bajor akcentusával.
Szeretnék hozzátok kedvesen szólni de minden alkalommal beleszartok a pénztárgépbe. Nem ebben egyeztünk meg! Azt mondtátok, bizottsági elnök leszek, ha kizárom. Ki is zártam! 

Egy pillanatra elkalandozott. Gyerekkora jutott eszébe és a Flinston család rajzfilm-sorozat főcímének egy részlete, amint Frédi, az ajtón kívülre tessékeli a család zabolátlan tigrisét. A gondolatra Weber Frédi is majdnem kiáltott egy subidubit, de eszébe jutott a jelenet vége: a háziállat az ablakon visszaugrik a házba és végül a gazda kerül kívülre. Elhessegette magától a képet.

Franci! – fordult idegesen Frans Timmermanshoz.
Te is megígérted, hogy én leszek a főnök, ha egyszer megszabadulok a Fidesztől. A hülye magyarokon kívül mindenki látja, hogy én zártam ki Orbánt, mert kizártam, egy-két személyrag, meg alany-állítmány ide vagy oda, a lényeg ez. Mit tettek közben a tieitek? Elfoglalták az MTVA sminkszobáját meg szánkót loptak? Kunhalmi az ajtófelelősünk, mégis nekem kellett ajtót mutatni.  

Timmermans fújtatni kezdett, mire a szemüvege bepárásodott. Weber közben az Európai Tanács elnökéhez, Donald Tuskhoz fordult.

És ti? A miniszterek tanácsában hónapok óta húzódik a hetes cikkely, de a tagállami vezetők a fülük botját sem mozdították. Tudjátok milyen nehéz volt szeptemberben a renitens néppártiak fejét egyenként a vécébe nyomni a Sargentini-szavazás előtt? Nagyon fárasztó feladat volt, de én azt is megoldottam. Ti meg még mindig nem tudtátok kirúgni Orbánt az unióból, pedig azt mondtátok, hogy a briteknek is több esélyük van bent maradni. Ez igazságtalan! Követelem, hogy most, azonnal…

Ebben a pillanatban furcsa, brikett szagot érzett. A beszédtől fellelkesült Verhofstadt akkora magyarégető tüzet rakott, hogy a lángcsóva a plafont nyaldosta. Weber lenézett: a törzsi gyűlölettánchoz viselt afrikai parti-fűszoknya meggyulladt rajta. Ekkor jött rá, hogy barátai, az anarchisták, zöldek, libsik és szocdemek közül senki sem szólt neki… 

Fotó: EPA-EFE/Patrick Seeger

Facebook hozzászólás